Ruimtelijke karakteristiek Lewedorp
Lewedorp is een jong dorp. Pas rond 1900 ontstaat er een gehucht. De kern begint in 1920 te groeien. De kern van Lewedorp ligt rond de kruising van de Postweg en de Burgemeester Lewestraat. Een pleinvormige ruimte met een Rooms-Katholieke kerk vormt het hart van het dorp. Bij de herinrichting van de Postweg aan het eind van de vorige eeuw zijn laanbomen geplant. In de uitbreiding ten noorden van de Postweg is relatief weinig groen aanwezig. Langs de wegen in de uitbreiding ten zuiden van de Postweg staan langs de wegen perenbomen. Ook op de percelen zijn, voorafgaand aan de verkoop, bomen geplant die nu enig formaat hebben. Het dorpsbos is een belangrijk groenelement in het dorp. Door de ligging tussen het dorp en de A58 schermt het bos het dorp af.
Ontwikkelperspectief
Doelstelling voor Lewedorp is om een goed woon- en leefklimaat te blijven houden. Inmiddels zijn beide kerken in Lewedorp gesloten. De PKN-kerk heeft een andere -particuliere- bestemming gekregen. De RK-kerk aan de Burgemeester Lewestraat is als enige gebouw zeer kenmerkend voor Lewedorp en met een mogelijke herbestemming dient dat aspect extra aandacht te krijgen. Verder is aandacht noodzakelijk voor de gedateerde kwaliteit van het verenigingsgebouw en de school.
Lewedorp is in de nabijheid van het Sloegebied en de A58 gelegen. Daardoor is het dorp in enige mate belast door die functie. Daartoe zijn de ontwikkelingen rondom de A58 en de plannen die voorbereid worden in de Gebiedsvisie Veerse Meer Zuid belangrijk. Daar onderzochte varianten kunnen gevolgen hebben voor verkeersstromen in Lewedorp. De gemeente hecht belang aan een goede bereikbaarheid, maar ook aan het voorkomen van vrachtbewegingen en milieuhinder. Dat speelt in Lewedorp nadrukkelijk.
Het accent voor nieuwe ontwikkelingen ligt op een gezonde door- en instroom, passend bij de schaal en structuur van het dorp. Herontwikkeling van de braakliggende locatie aan de Postweg is gewenst, en daarnaast is uitbreiding aan de zuidzijde van het dorp een logische uitbreidingslocatie. Eén en ander moet verenigbaar zijn met het milieubelang en passen bij de maat en schaal van het bestaande dorp.