Door het organiseren van de volgende participatie-, consultatie- en afstemmingsprocessen hebben we voldaan aan de eisen die de Omgevingswet stelt ten aanzien van het betrekken van burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Bij de totstandkoming van de omgevingsvisie zijn, naast bewoners en bedrijven, organisaties als de provincie Zeeland, RUD Zeeland, Veiligheidsregio Zeeland, GGD Zeeland en Waterschap Scheldestromen betrokken. Daarnaast geldt dat het ontwerp van deze visie ter inzage wordt gelegd, waarbij eenieder in de gelegenheid wordt gesteld om te reageren.
De omgevingsvisie is op basis van een uitgebreid en zorgvuldig participatietraject tot stand gekomen. Dit hebben wij op verschillende manieren gedaan.
Inwonerspanel
In mei en juni 2021 is het inwonerspanel geraadpleegd door het uitvoeren van een enquête. Dit leverde een respons op van 62% (285 personen). De vragen waren gericht op de volgende onderwerpen:
- De kwaliteiten van Borsele: trots en verbeterpunten.
- Duurzaamheid en klimaat.
- Wonen in Borsele.
- Leefbaarheid.
- Milieu en economie.
De bevindingen van de enquête zijn te raadplegen op: https://www.borsele.nl/resultaten-inwonerspanel-onderzoek-omgevingsvisie
Gesprekken met stakeholders
In juni 2021 zijn met 19 stakeholders afzonderlijke gesprekken gevoerd. In deze gesprekken zijn allerlei thema’s binnen de fysieke leefomgeving ter sprake gebracht. De vragen en onderwerpen waren gericht op:
- De toekomstige (maatschappelijke) opgaven en uitdagingen.
- Beleid en opvattingen van de verschillende stakeholders.
- Raakvlakken, conflicten en koppelkansen die men zag met andere beleidsthema’s.
- Rol, samenwerking en bijdrage die men voor zichzelf in de diverse ruimtelijke opgaven voor ogen had.
- Aandachtspunten bij het formuleren van het omgevingsbeleid.
Om de gesprekken enige structuur te geven is een interviewleidraad opgesteld. Een overzicht van de stakeholders en de bevindingen van de gesprekken zijn te raadplegen op (zie bijlage).
Publieksbijeenkomsten
Op 5 en 11 april 2022 zijn publieksbijeenkomsten gehouden. Op basis van resultaten en analyse van het bestaand beleid, het Borsels grondgebied, de tot dan toe gevoerde participatie en gesprekken met de gemeenteraad zijn de volgende thema’s besproken:
- Hoe ziet Borsele er over twintig jaar uit?
- Hoe houden we Borsele mooi en een fijne plek om te wonen?
- Wat is er nodig om Borsele duurzaam en klimaatbestendig te maken?
- Hoe zetten we Borsele economisch en recreatief op de kaart?
Deze thema’s vormen tevens de rode draad van de omgevingsvisie. De verslagen van de publiekbijeenkomsten zijn te raadplegen op: https://www.borsele.nl/omgevingsvisie
Raadssessies
Gedurende het visietraject tot nu toe zijn diverse raadsbijeenkomsten gehouden, om de raad de informeren, te consulteren, maar ook om de raad de gelegenheid te geven om richting te geven. Dit laatste heeft tijdens een kaderstellende raad op 9 juni en 8 december 2022 plaatsgevonden, waarin de gemeenteraad zijn koers heeft bepaald ten aanzien van zijn visie op de fysieke leefomgeving, welke koers in deze omgevingsvisie is opgenomen.

Besluitvorming en zienswijzen
De ontwerp - omgevingsvisie heeft van 20 april tot en met 31 mei 2023 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn 22 zienswijzen ingediend. Op basis van de beantwoording van de zienswijzen is de omgevingsvisie op een aantal punten bijgesteld (zie Antwoordnota zienswijzen).