Het klimaat verandert. Dit heeft een impact op onze gemeente. We gaan te maken krijgen met meer hete dagen, meer droogte en meer regen. De kans op een overstroming, en de intensiteit van een mogelijke overstroming, neemt ook toe.
Klimaatadaptatie
Als gevolg van klimaatverandering komen extreem warme (zomer)dagen vaker voor. Deze warmte blijft in een bebouwde omgeving gemakkelijker hangen. Op warme dagen kan zich hierdoor een hitte-eiland vormen. Dit gebeurt met name bij afwezigheid van groen, blauw en openheid. Deze warmte heeft een negatief effect op mensen, dieren en planten. Door openheid, groen- en waterelementen en materialen die warmte minder vasthouden toe te passen in de inrichting van de kernen warmt de bebouwde omgeving minder heftig op. Door klimaatverandering neemt ook de intensiteit van buien toe. Door de buitenruimte zo in te richten dat regenwater opgevangen wordt of weg kan stromen, kan voorkomen worden dat het regenwater grootschalige overlast veroorzaakt. De opgave voor onze gemeente en voor iedere inwoner is om minder verharding toe te passen. De aanleg van groen- en waterelementen zorgt ook voor een meer waterbestendige buitenruimte. De gemeente heeft hierin de afgelopen jaren al stappen gemaakt, zoals de aanleg van meer groen, de aanleg van waterbergingen en het afkoppelen van regenwater. Naast wateroverlast is ook droogte een belangrijke uitdaging voor onze gemeente. Verzilting treedt op door een stijgende zeespiegelstijging, grootschalige onttrekking van zoetwater voor de landbouw en droogte. In onze gemeente is een grote agrarische sector aanwezig die de negatieve effecten ervaart van het verziltende grondwater.
Er bestaat in sommige gebieden van de gemeente een risico op overstromingen. Zo heeft de omgeving van Baarland te maken met een middelgroot risico op een overstroming van 3 tot 5 meter. Feitelijk zijn de primaire keringen op orde, maar ligt de overstromingskans daar op dit moment hoger. Klimaatverandering kan dit risico toe laten nemen.
Energietransitie
Om opwarming van de aarde en alle andere negatieve aspecten van klimaatverandering tegen te gaan is wereldwijd afgesproken om het energieverbruik te verminderen en over te stappen op het gebruik van duurzame en hernieuwbare energiebronnen: de Energietransitie. Eén van de uitdagingen binnen die transitie is het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Alle gebouwen in Nederland moeten uiteindelijk verwarmd worden zonder aardgas of andere fossiele brandstoffen. Dat heet de Warmtetransitie. In Borsele worden de stappen die onze gemeente wil zetten uitgewerkt in de Transitievisie Warmte. In Nederland zijn de wereldwijde afspraken vertaald en vastgelegd in het Klimaatakkoord met als ambitie: een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Het klimaatakkoord bestaat uit vijf tafels: elektriciteit, mobiliteit, industrie, landbouw en landgebruik en gebouwde omgeving. Gemeenten zijn de regisseur van de tafels ‘elektriciteit’ en ‘gebouwde omgeving’ (aardgasvrij maken, isoleren en aansluiten op een duurzame warmtebron).
De opwekking van duurzame energie en het transport daarvan legt beslag op een deel van de ruimte van de gemeente Borsele. Keuzes die op het vlak van de grootschalige opwekking en transport van energie worden gemaakt hebben ook gevolgen voor het landschap in onze gemeente. Daarnaast moeten we aandacht hebben voor andere aspecten van de leefomgeving, zoals de geluidbelasting door energiebronnen en externe veiligheidsrisico’s die bij die bronnen horen.
In het kader van de grootschalige energietransitie wordt de gemeente Borsele, en haar inwoners, geconfronteerd met diverse ontwikkelingen die direct of indirect impact hebben op de leefkwaliteit. De gemeente vindt dat het Rijkmoet investeren in de versterking van de leefkwaliteit van Borsele vanwege de lasten die de inwoners ondervinden van alle ontwikkelingen.
Circulariteit
Naast een omslag in het energiesysteem zet de gemeente Borsele zich in voor een brede toepassing van circulariteit. In Nederland worden veel grondstoffen gebruikt en door hergebruik van deze materialen kunnen we onze impact op het milieu sterk verminderen. Inzetten op een circulair systeem betekent dat er een omslag in het economisch systeem benodigd is.
Natuurinclusief
Naast aandacht voor circulariteit en de energietransitie vormt ook biodiversiteit een uitdaging voor duurzaam Borsele. Borsele zet zich in voor natuurinclusieve aanpassingen om de gemeente duurzaam te maken. Door het verweven van verschillende opgaven, zoals de energietransitie, met natuurinclusiviteit kan er meer ruimte gemaakt worden voor natuurwaarden.