Ruimtelijke karakteristiek Sloegebied
Het Sloegebied is een haven- en industriegebied in het westen van de gemeente en is een belangrijke drager van de economie van de gemeente Borsele. Het Sloegebied neemt een unieke positie in de gemeente Borsele in, gezien haar schaal en de soort bedrijvigheid die er plaatsvindt. De haven is een speler op (inter)nationaal niveau. In het gebied wordt ruimte geboden aan verschillende zwaardere vormen van industrie en op- en overslag van goederen. Bedrijven die in het gebied zijn gelegen zijn belangrijke werkgevers in de gemeente. Met de industrie gaat een belasting van het milieu gepaard. Om de kernen die in de nabijheid van het Sloegebied liggen te ontlasten is de Sloerandzone ontwikkeld. Binnen de Sloerandzone zijn verschillende groene gebieden met bufferende werking aangelegd.
De opgaven
North Sea Port heeft als ambitie om naast transport over water ook het spoor te benutten, en in mindere mate de weg. Dit heeft gevolgen voor de gemeente. Wij willen op een adequate manier inspelen op de verandering van vervoerswijzen. De bedrijvigheid in het Sloegebied brengt veiligheidsrisico’s met zich mee op het vlak van externe veiligheid en andere vormen van milieubelasting. We begrijpen de zorgen van inwoners over de effecten en de impact van het Sloegebied op het milieu. Ook naar de toekomst toe blijft het een opgave om een goede balans te vinden tussen (economische) ontwikkelingen en een acceptabele milieubelasting. Daarnaast is North Sea Port voornemens Central Gate (een plaats om vrachtwagens te ontvangen, verzamelen en bijbehorende diensten te leveren) te realiseren.
De gemeente Borsele hecht veel waarde aan een gezond, veilig en schoon Borsele. Daarbij zien wij onder meer het beperken van geurhinder door industrie, specifiek van het Sloegebied, als aandachtspunt.
De koers; wat willen we bereiken en hoe?
Binnen het Sloegebied zien we mogelijkheden voor grootschalige duurzame energieopwekking om mede invulling te geven aan de doelstellingen voor klimaat, duurzaamheid en energietransitie.
De bedrijvigheid in het Sloegebied brengt veiligheidsrisico’s met zich mee op het vlak van externe veiligheid en andere vormen van milieubelasting. We begrijpen de zorgen van inwoners over de effecten en de impact van het Sloegebied op het milieu. Ook naar de toekomst toe blijft het een opgave om een goede balans te vinden tussen (economische) ontwikkelingen en een acceptabele milieubelasting. De wettelijke normen vormen voor ons het kader voor de milieubelasting.
We vinden de impact van het Sloegebied in de huidige situatie aanvaardbaar: binnen de grenzen van het huidige Sloegebied zien we voldoende ruimte voor bedrijven. Voor nieuwe uitbreidingen buiten de huidige grenzen van het Sloegebied geldt een duidelijk “nee”. Indien het Rijk een groot maatschappelijk belang aantoont en er redelijkerwijs geen alternatieven zijn, zal in de dan te volgen Rijksinpassingsprocedure (ruimtelijke) compensatie vereist zijn waarmee de impact van de industrie op de Borselse dorpen wordt geminimaliseerd teneinde de leefbaarheid van die dorpen te behouden.