Ruimtelijke karakteristiek ‘s-Heerenhoek
De kern van ’s-Heerenhoek ligt in de Borsselepolder en de Nieuwe Kraaijertsepolder. Het dorpscentrum bestaat uit de Prins Hendrikstraat, de Pakhuisstraat en de Heerenstraat. De eerste uitbreiding van de kern bestond uit diverse Rooms-Katholieke gebouwen. De Willibrorduskerk staat op deze plek en is een opvolger van een kerk die direct naast de huidige kerk heeft gestaan. Samen met de Markstraat vormt de ruimte rond de kerk de kern van het dorp. Tussen de Molendijk en de kerk ligt een groene ruimte met een paar oude bomen en een vijver. De oude polderdijken zijn belangrijke structuurgevende elementen in de kern. ’s-Heerenhoek is eerst via de dijken uitgebreid om daarna verder de polders in te groeien. De Molendijk is beplant met eikenbomen in het oostelijk talud. De Cingeldijk heeft een beplanting van meerdere rijen populieren.
De eerste uitbreidingsstraat is een oude polderweg: de Werrilaan. De Burgemeester van Horsighstraat is rond dezelfde tijd uitgebreid. Beide uitbreidingen hebben weinig openbaar groen. Aan de Werrilaan staan enkele bomen in de verharding. De Burgemeester van Horsighstraat heeft geen groene elementen maar ligt dichtbij het dorpsbos en de Cingeldijk. De volgende uitbreiding ligt ten oosten van de toen bestaande kern en loopt tot de Nassauweg. De buurt is opgezet met hofjes. Centraal in de buurt ligt een basisschool, verzorgingstehuis en sportpark. Hierbij ligt een schoolplein dat een groene plek vormt in de wijk. Het openbaar groen in de rest van de wijk bestaat voornamelijk uit enkele bomen en groen in plantenbakken. Ten zuiden van de oude dorpskern ligt tegen het dorpsbos aan de volgende uitbreiding. Het openbaar groen bestaat hier uit enkele bomen en hagen. De laatste uitbreiding De Blikken ligt aan de noordzijde van ’s-Heerenhoek. In de wijk zijn meerdere centraal gelegen groenelementen aanwezig. Particuliere tuinen bepalen het groene karakter van de straten.
Ontwikkelperspectief
’s-Heerenhoek is een dorp dat in omvang en perspectief een tussenpositie inneemt tussen de dragende kernen Heinkenszand en ’s-Gravenpolder en de écht kleine dorpen. ’s-Heerenhoek heeft nog enkele voorzieningen, zoals de zorgvoorziening/huisartsenpraktijk Zorg op Zak (met bovenlokale functie) en sportvelden. Ontwikkeling van woningbouw kan plaatsvinden op het voormalige AMAC-terrein ten westen van het dorp.
De doelstelling voor het dorp is dat de mensen in ’s-Heerenhoek veilig en schoon kunnen blijven wonen in een woonomgeving die aantrekkelijk is. Uitdagingen voor ’s-Heerenhoek zitten in de ligging nabij de Westerschelde en de ligging binnen de invloedssfeer van het Sloegebied. Verzilting gaat een steeds urgenter probleem worden. Het openbaar groen heeft in ’s-Heerenhoek te maken met de effecten van verzilting. Daarnaast dient er een nieuwe invulling voor de katholieke kerk gevonden te worden.