Ruimtelijke karakteristiek Ellewoutsdijk
Ellewoutsdijk is gelegen op een kreekrug. De kern is ontstaan in de vroege middeleeuwen. In het dorp liggen meerdere landgoederen. Deze landgoederen zijn samen met de dijk langs de Westerschelde belangrijke structuurdragers voor het dorp. Het oude dorp is gebouwd op een dorpsterp. De van Hattumstraat, Breestraat, Markt en Zomerstraat vormen samen het oude dorpshart. Op de voormalige markt staan enkele bomen. De Langeviele verbindt het centrum met de polder. Door de aangrenzende groene tuinen heeft de weg een groene uitstraling. Andere groene plekken in het dorp zijn de begraafplaats en het schuttersveld. Ten zuidwesten van Ellewoutsdijk ligt Fort Ellewoutsdijk uit 1837. Het fort is nooit daadwerkelijk als fort gebruikt en is in eigendom van de vereniging tot behoud van Natuurmonumenten. In de nabijheid van het dorp liggen diverse natuurgebieden, de Zuidgors, de Slikken van Everingen en de inlaag van 1887. In deze gebieden komen veel watervogels voor.
Ontwikkelperspectief
Ellewoutsdijk is het meest zuidelijk gelegen dorp van de gemeente met het laagste voorzieningenniveau. De opgave van Ellewoutsdijk zit vooral in het consolideren van de bestaande situatie. Er is nauwelijks vraag naar nieuwe functies en er speelt in ruimtelijke zin relatief weinig.
Vanuit de gemeente zien we beperkte ruimte voor nieuwe ontwikkeling, slechts voor vervangende nieuwbouw of zeer kleinschalige woningbouwprojecten, passend binnen de maat en schaal van het dorp. Uitdagingen voor het dorp zijn onder andere de ligging nabij de Westerschelde. Verzilting gaat een steeds urgenter probleem worden. Het openbaar groen heeft in Ellewoutsdijk al te maken met de effecten van verzilting. Op termijn gaat ook het versterken van de dijken een ruimtevragende rol spelen. Daarnaast is behoud van de bestaande karakteristiek het meest belangrijk. Ook behoud en (recreatieve) invulling van Fort Ellewoutsdijk achten we belangrijk als gemeente.