Borsele kent een gezonde economische structuur en recreatieve potenties. Die willen we graag behouden en benutten zonder dat het onevenredig negatieve effecten op onze gemeente heeft. Dit hoofdstuk gaat over de wijze waarop we inzetten op deze thema’s.
Wat willen we in Borsele bereiken?
Bedrijventerreinen en vestigingsklimaat
In de gemeente Borsele streven we naar een gezond, schoon en veilig leefklimaat voor al onze inwoners. Dat betekent dat de negatieve impact door bedrijvigheid zo minimaal mogelijk moet zijn. Tegelijkertijd zien we het belang van onze ondernemers en de positieve effecten die bedrijven hebben op de leefbaarheid in onze dorpen. Het uitgangspunt van onze ambitie is dus dat onze bedrijven uitbreidingsruimte moeten hebben in onze gemeente, zo lang ze passen binnen het profiel en uitbreiding op Borselse schaal passend is. Gelet op de regionale bedrijventerreinprogrammering bieden we in beginsel geen ruimte voor een nieuw bedrijventerrein. Mocht de vraag zich voordoen, onderzoeken we als gemeente de inpasbaarheid en wenselijkheid van potentiële locaties.
De bedrijvigheid in het Sloegebied brengt veiligheidsrisico’s met zich mee op het vlak van externe veiligheid en andere vormen van milieubelasting. We begrijpen de zorgen van inwoners over de effecten en de impact van het Sloegebied op het milieu. Ook naar de toekomst toe blijft het een opgave om een goede balans te vinden tussen (economische) ontwikkelingen en een acceptabele milieubelasting. De wettelijke normen vormen voor ons het kader voor de milieubelasting.
Agrarische sector
We willen de vitaliteit en kwaliteit van ons buitengebied behouden en versterken. Dat betekent voor de vitaliteit dat:
- We streven naar behoud van ontwikkelperspectief voor aanwezige agrariërs met een economisch maar ook maatschappelijk en milieutechnisch gezond bedrijfsmodel.
- We beseffen dat de trend van stoppende agrarische bedrijven de komende jaren zal doorzetten en dat daarom hergebruik van gebouwen en locaties zorgvuldig moet worden afgewogen.
- De groene (natuurlijke en agrarische) ruimte, als voedingsbodem voor vitale bedrijven en vitale inwoners, verzorgd en behouden moet blijven. Voldoende zoetwater is absoluut noodzakelijk voor een gezonde voedingsbodem voor bedrijven.
- Ondermijnende activiteiten, zoals drugscriminaliteit, geen plek hebben in het buitengebied van Borsele.
Voor het behoud en versterken van de kwaliteit van het buitengebied is het ook nodig dat:
- Er sprake is van de juiste functie op de juiste plek.
- Functies optimaal ingepast worden in het landschap.
- De natuurlijke, landschappelijke en hydrologische waarden niet worden aangetast maar versterkt.
Recreatie en toerisme
We willen de gemeente nóg aantrekkelijker maken voor dag- en verblijfsrecreatie. Zo streven we naar een verdere ontplooiing van de mogelijkheden voor recreatie in de gemeente en willen we de bekendheid van het Landschapspark Borsele vergroten. De ontwikkeling van een fijnmazig en aantrekkelijk recreatief (fiets)padennetwerk (fietsroutes en knooppuntroutenetwerk) is hiervan een belangrijk onderdeel. We willen dat de Westerscheldekust beter beleefbaar wordt door het benutten van de potentie voor (verblijfs)recreatie. We willen, terwijl we de recreatiemogelijkheden versterken, de kleinschaligheid, rust en landschappelijke waarden van onze gemeente behouden. Ook moeten we een balans vinden tussen het agrarisch en toeristisch gebruik van het buitengebied. Daartoe gebruiken we de ontwikkeling van recreatie en toerisme om bestaande uitdagingen in het buitengebied op te pakken (bijvoorbeeld het vinden van nieuwe economische dragers in vrijkomende agrarische bebouwing). We zoeken naar meekoppelkansen.
Hoe willen we die ambitie bereiken?
Bedrijventerreinen en vestigingsklimaat
De gemeente Borsele heeft een voor een plattelandsgemeente uiteenlopend arbeidsaanbod. We vinden de impact van het Sloegebied in de huidige situatie aanvaardbaar: binnen de grenzen van het huidige Sloegebied zien we voldoende ruimte voor bedrijven. Voor nieuwe uitbreidingen buiten de huidige grenzen van het Sloegebied geldt een duidelijk “nee”. Indien het Rijk een groot maatschappelijk belang aantoont en er redelijkerwijs geen alternatieven zijn, zal in de dan te volgen Rijksinpassingsprocedure (ruimtelijke) compensatie vereist zijn waarmee de impact van de industrie op de Borselse dorpen wordt geminimaliseerd teneinde de leefbaarheid van die dorpen te behouden.
Bedrijven die op de Borselse bedrijventerreinen gevestigd zijn moeten in hun ontwikkeling geholpen worden. Daar moeten we wel een goede afweging in maken per kern. Passend bij maat en schaal van de dorpen zou er in principe ruimte moeten zijn voor bestaande bedrijven om in bescheiden mate uit te kunnen breiden. Aandachtspunten daarbij zijn de verkeersaantrekkende werking van de bedrijven. In dorpen die slechts via smalle wegen toegankelijk zijn moeten we goed afwegen of (meer) bedrijvigheid wenselijk is. Concentreren van bedrijven, zeker van enige omvang, heeft de voorkeur. Zeker wanneer dat in combinatie met de revitaliseringsopgave vorm gegeven kan worden.
Agrarische sector
De ontwikkelingen in de agrarische sector volgen elkaar snel op. In beginsel continueren we onze huidige beleidslijn waarbij het uitgangspunt is: optimalisatie van de agrarische functie door het bieden van beleidsruimte tot het realiseren van aanvullende agrarische en niet-agrarische bedrijfsvormen. Aanvullend op die beleidslijn constateren we dat aanvullende agrarische activiteiten altijd moeten passen binnen het landschappelijk beeld en vanuit milieuperspectief aanvaardbaar moeten zijn. Aanvullende activiteiten mogen geen negatieve effecten hebben op de natuurgebieden in en nabij onze gemeente of onaanvaardbare hinder veroorzaken voor onze inwoners.
Verzilting is één van de grote uitdagingen die direct gevolgen heeft voor de Borselse agrariërs. Het is van cruciaal belang om over voldoende zoetwater te beschikken. Hoewel zoetwaterbeschikbaarheid geen gemeentelijke taak is, achten we dit wel belangrijk genoeg om hierop samen met andere overheden te sturen. Initiatieven die een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van zoetwater (bijvoorbeeld door het vasthouden van regenwater) en rekening houden met de landschappelijke kernkwaliteiten, ontvangen we positief.
Recreatie en toerisme
In de gemeente Borsele streven we naar een evenwichtige balans tussen recreatie en toerisme enerzijds en onze kernkwaliteiten rust en ruimte anderzijds. We constateren dat we die balans al behoorlijk goed te pakken hebben. We kiezen ervoor om de mogelijkheden voor kleinschalige recreatie verder uit te breiden om de kansen van dat type toerisme te benutten. Tegelijkertijd kaderen we in dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is om grootschalige toeristische voorzieningen gericht op grote groepen mensen te realiseren binnen onze gemeente.
Over de hele gemeente zien we ruimte voor dagrecreatie. In de hotspots Hoedekenskerke, Fort Ellewoutsdijk willen we – in relatie met het beleefbaar maken van de Westerschelde – gericht wel kleinschalige verblijfsrecreatie ontwikkelen. Daarbij houden we rekening met de unieke landschaps – en natuurwaarden, de bestaande karakteristiek, de waterveiligheid en de noodzaak om het Waterschap bij hun versterkingsopgave te faciliteren. Over het algemeen vinden we dat er voldoende overnachtingsplaatsen in Borsele zijn. Op beperkte schaal kunnen we medewerking verlenen aan initiatieven bijvoorbeeld kleinschalige camperplekken, B&B’s of andere initiatieven die de diversiteit vergroten. Maar op grote schaal verlenen we geen medewerking aan nieuwe initiatieven.