Veel van de voorgaande ambities geven invulling aan de vraag om nieuwe ontwikkelingen een plek te geven: woningbouw, bedrijventerreinen, zoetwaterbuffers, landbouw, energieopwekking. We zien en erkennen de noodzaak van die ruimtevragende activiteiten. Maar we mogen niet vergeten waar we vandaan komen en wat Borsele écht Borsele maakt. Het landschap, de plek waar al onze opgaven moeten landen, staat meer dan ooit onder druk. Dit is ook hét moment om duidelijke kaders mee te geven voor de bescherming van het landschap. Samen met onze aantrekkelijke kernen vormen zij het DNA van onze gemeente. Reden genoeg om er zuinig op te zijn!
Wat willen we in Borsele bereiken?
Het landschap van het buitengebied
We moeten zuinig zijn op het Borsels landschap. Om die reden gaan we geen medewerking verlenen aan ontwikkelingen die een te grote inbreuk maken op het landschap. Ontwikkelingen op Borselse schaal die passend zijn binnen het gebied waar ze geprojecteerd zijn kunnen mogelijk zijn.
Dat betekent concreet dat we voor grootschalige ontwikkelingen in de Zak van Zuid-Beveland nagenoeg geen ruimte zien, maar wel in de grootschalige polders. We zetten voor De Poel specifiek en de Zak van Zuid-Beveland in het algemeen in op ontwikkelingen die een meerwaarde leveren aan de landschappelijke kwaliteiten van de Zak van Zuid-Beveland. Zo staan we wel ontwikkelingen toe, maar dienen die volwaardig landschappelijk ingepast te worden. Specifiek voor De Poel geven we vrijwel geen ruimte aan nieuwe ontwikkelingen, voor zover deze niet zijn gericht op de dorpen en uitbreiding van bestaande agrarische bedrijven.
Voor sommige ontwikkelingen zijn we als gemeente niet aan zet. De verdere uitbouw van de hoogspanningsverbindingen en eventuele nieuwe kerncentrales zijn een mandaat van het Rijk. Wij willen daar als gemeente het belang van ons landschap wel volwaardig naast leggen. Dat betekent dat wij in gesprekken met partijen die initiatieven binnen de grenzen van onze gemeente willen ontplooien, naast de leefbaarheid van onze dorpen, specifiek het belang van ons landschap telkens weer nadrukkelijk naar voren brengen.
Sturen op beeldkwaliteit
We zijn trots op de beeldkwaliteit in onze gemeente. Onze grondhouding heeft ons mooie kernen met prachtige gebouwen opgeleverd. Initiatiefnemers voelen zich soms belemmerd door ons beeldkwaliteitsbeleid om hun gewenste bouwplan gerealiseerd te krijgen. Ook nieuwe inzichten als klimaatadaptief, energieneutraal, natuurinclusief en hittebestendig bouwen werpen nieuw licht op onze beeldkwaliteit. Zo is potdekselen met zwarte planken niet de meest optimale vorm van hittebestendig bouwen.
De roep vanuit de samenleving om meer ruimte te geven voor creativiteit en eigen ideeën hebben we gehoord. Daarom besluiten we ertoe om binnen het welstandsbeleid meer maatwerk toe te passen.
Met deze beleidsuitgangspunten laten we de teugels niet los. We blijven sturen op de verschijningsvorm van nieuwe ontwikkelingen en gaan geen onwenselijke ontwerpen toestaan. Wel gaan we samen met de samenleving op zoek naar de ruimte binnen ons beleid om sneller invulling te geven aan maatschappelijke vraagstukken.